keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Viestejä postileimoissa


Tutuin postileima lienee pyöreä paikkakuntaleima. Niiden lisäksi vanhemmissa korteissa näkee myös toisenlaisia paikkakuntaleimoja, ns. postipysäkkileimoja.


Postiljoonivaunuleima


T-leima


Tavallisten paikkakuntaleimojen lisäksi postilähetyksissä voi olla myös erikoisleimoilla erilaisia viestejä.

Sota-aikana kehotettiin mm. säästämään:

"Säästä" 


"Säästäen kaikki käytä""Romut kotirintaman suursiivoukseen"1950-luvulla kehotettiin matkustamaan postiautossa...


ja itse kutakin antamaan tukensa Punaisen Ristin suurkeräykselle.


1960-luvulla muistutettiin, että Helsingin postiosoitteissa otetaan käyttöön numerotunnus. "Kirje kaunis kiitokseksi" -kehotuksella haluttiin ilmeisesti kehottaa lähettämään postia.1970-luvulla kaikkia muistutettiin lähettämään joulupostinsa ajoissa. Syytä olikin, jos se reellä tai ahkiolla kuljetettiin...


...tai tarpoen, kuten alla 1950-luvun leimassa.Tämä pääsiäiskortteja koskeva kehotus on vuodelta 1959.Erilaisia tapahtumia voitiin markkinoida leimoissa. Tässä Helsingin suurmessut 1960.


Helsingin olympialaisia varten kerättiin rahaa jo ainakin vuonna 1948:Helsingin olympialaisia 1952 varten oli oma leimansa...... samoin Tampereella pidettyjä jääkiekon MM-kisoja 1965 varten.


Tampereelle olikin kisoja varten rakennettu oikein hieno jäähalli!


Tampereelle kehotettiin menemään myös tekemään edullisia ostoksia.Myös muissa maissa oli tapana käyttää postileimoja mm. neuvomiseen.Tässä tanskalaisessa leimassa varoitetaan lähettämästä rahaa tavallisissa kirjelähetyksissä.
Tässä tanskalaisleimassa kehotetaan aina kirjoittamaan myös lähettäjän tiedot kuoreen.

Baijerin Landshutin kaupungissa on Trausnitzin keskiaikainen linna. Tässä vuonna 1922 kulkeneessa kortissa on linnan leima.


Itse linna näyttää tältä.
'
Ja tämä leima on muuten vain epätavallinen. Varsinainen paikkakuntamerkintä ei erotu, mutta hinta on leimattu päälle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti