tiistai 20. tammikuuta 2015

Albert Edelfeltin malleja II

Vuonna 1882 Edelfelt maalasi oheisen pastellikuvan, jonka oikeassa alalaidassa on omistuskirjoitus "A l'ami Gueldry" eli Gueldry-ystävälle. Kuva kulkee nimellä "Jenny Carrén muotokuva", mutta väittäisin, että se on erehdys.


Kirjeessään 4.3.1880 Edelfelt kuvailee  äidilleen, miten hän oli ystävänsä, taidemaalariksi opiskelevan Ferdinand Joseph Gueldryn kotona kutsuilla. Paikalla on myös mm. Gueldryjen ystäväperhe, Vaillantit - leskiäiti ja tämän kaksi nuorinta tytärtä, Pauline ja Jenny. "Ihailin ja palvoin hirveästi erästä kaunista ja kokettia tyttöä, Jenny Vaillantia", Edelfelt kirjoittaa. Hän mainitsee, että tämän isosisko on kuuluisa oopperalaulajatar, ja kehuu Jennyn ja tämän nuoremman sisaren kauneutta ja mainitsee heidänkin opiskelevan konservatoriossa. Samalla hän mainitsee, että Jenny on hänen ystävänsä Ferdinand Gueldryn ihastus/rakkaus. Ja että äiti Gueldry paheksuu Jennyä suuresti tämän käytöksen vuoksi (Jenny on "trop sans façon avec les jeunes gents"). 

Pariisin kirkonkirjat kertovat, että Jenny Gabrielle Vaillantin isosisko tosiaankin on oopperalaulajatar Marguerite Vaillant, joka avioiduttuaan käyti nimeä Vaillant-Couturier. Tämän pojasta Paul Vaillant-Couturierista tuli sittemmin kuuluisa kirjailija ja poliitikko. 

Rouva Gueldry paheksui Jenny Vaillantin käytöstä kenties ihan aiheestakin - saman vuoden elokuussa Jenny synnytti aviottoman tyttären, jonka nimeksi tuli Marguerite Caroline Vaillant. Kun Jenny Gabrielle Vaillant 1890 avioitui itseään huomattavasti vanhemman August Louis Giraud'n kanssa, tämä otti vihkitodistuksen merkintöjen mukaan 10-vuotiaan tytön omalle nimelleen eli tästä tuli Marguerite Caroline Giraud. Myöhemmissä tiedoissa tämä mainitaan Margueriten isänä, mutta tuskin oli sitä biologisesti.

1902 Marguerite Caroline Giraud avioitui itseään 28 vuotta vanhemman, Opéra Comiquen johtajan Albert Carrén kanssa, ja hänestä tuli kuuluisa oopperalaulajatar Marguerite Carré. Albert ja Marguerite Carré saivat yhden lapsen, jonka nimeksi he antoivat tämän isoäidin mukaan Jenny. Tämä Jenny Carré syntyi 1905 ja hänestä tuli jo nuorella iällä kuuluisa esiintymisasujen suunnittelija.

Aino Ackté kirjoitti 1900-luvun alussa kirjeessään sapekkaasti kilpailijattarestaan Marguerite Carrésta ja sanoi, että juorujen mukaan tämä on Edelfeltin avioton tytär. Koska Edelfelt todistettavasti tapasi Carrén äidin vain 6 kuukautta ennen tämän syntymää, en pidä asiaa kovin todennäköisenä - ennemmin isä oli Gueldry. On silti ymmärrettävää, että juoruja on liikkunut, koska Edelfelt todellakin kuului Marguerite Carrén äidin tuttaviin ja Marguerite oli avioton lapsi.

Edelfeltin maalaus vuodelta 1882, omistuskirjoitus huomioiden, esittäneekin Marguerite Carrén äitiä, Jenny Vaillantia eli Gueldryn saavuttamatonta rakkautta (rakastettua?). Missään tapauksessa se ei voi esittää joissain tiedoissa mainitusti "oopperalaulaja Marguerite Carrén sisarta", koska tällä ei ollut tietojen mukaan sisaruksia eikä näiden sukunimi ainakaan voinut olla Carré. Sen sijaan se siis esittänee opperalaulaja Marguerite Vaillant-Couturierin sisarta ja oopperalaulajatat Marguerite Carrén äitiä, Jennyä Vaillantia, sittemmin Giraud.

Edelfeltin maalaus Aino Acktésta 1902 Alcestena

Marguerite Carré
Marguerite Vaillant-Couturier


Pariisin kirkonkirjat löytyvät täältä: http://canadp-archivesenligne.paris.fr/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti